Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Bezgrešno začeće BDM

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u subotu 8. prosinca svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico. U koncelebraciji je bio i savjetnik u Nuncijaturi mons. Mauro Lalli, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić, nuncijev tajnik p. Ivan Hajdaš, DI, kao i franjevci konventualci svetoduškog samostana.

Riječ dobrodošlice nunciju prije početka euharistijskog slavlja uputio je župnik fra Martin Jaković.

Nuncij D’Errico prenoseći blagoslov Svetoga Oca okupljenim vjernicima, posebno je spomenuo sestre klarise koje na području župe imaju samostan, a duhovno su ujedinjene sa župnom zajednicom u molitvi.

Vjernike je pozvao da svi zajedno na ovu veliku svetkovinu Crkve promatraju Mariju punu milosti, kao što nam to kaže anđeo Gabrijel.

U prigodnoj homiliji provincijalni ministar fra Ljudevit Maračić naglasio je kako taj blagdan nosi jednu svojevrsnu poruku, misao koju današnji mentalitet u svijetu, a pomalo već i u našoj Crkvi zanemaruje čak i odbacuje. Radi se o tome da nam Bezgrešna Djevica s jedne strane govori o blaženstvima, ali s druge strane ukazuje i na grijeh. Upozorava nas da uz lijepe stvari u životu okružuju i one manje lijepe stvari, a njih je vrlo lako uočiti ako se od Boga i Božje Majke malo okrenemo sebi. Bezgrešna nas majka podsjeća na ‘sjene’ kojih ima i u našem životu i u našem vremenu, ali koje nerado spominjemo, čak i zataškujemo. A najveći je grijeh našega vremena što su ljudi danas izgubili osjećaj grijeha, posvijestio je propovjednik, te naglasio kako i za mnoge današnje kršćane kao da nema više grijeha: ne vole da se o tome govori, propovijeda, piše. Čak neki više ni ne znaju što znači sam pojam.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor „Tomislav Talan” pod ravnanjem Katarine Rončević uz orguljsku pratnju maestra Milana Hibšera kao i bogoslovi franjevaca konventualaca svojom liturgijskom asistencijom.

 

Galerija slika