Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Uključi se u život župe

Živa crkva, zajednice u župi

Župa danas broji 12.500 vjernika i jedna je od većih u Gradu, Nadbiskupiji i Hrvatskoj. Naša crkva je druga bazilika u gradu Zagrebu i treća u Nadbiskupiji te 20. u Redu franjevaca konventualaca.

Župa sv. Antuna Padovanskog danas broji deset zajednica, živih vjerničkih krugova. To su: ministranti (posluživanje kod oltara u svečanim i svakodnevnim misnim slavljima), čitači (navještaj riječi Božje), OFS, FRAMA, Vojska Bezgrešne, Bratovština sv. Franje (katolički muževi i očevi okupljeni u molitvi, razmatranju, učenju o vjeri te karitativnom djelovanju), zajednica obitelji „Amoris laetitia“, Udruga bl. Alojzije Stepinac – obje za promicanje obiteljskih vrijednosti, Zajednica rada s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom „Antunovi ljiljani“, Karitativno-misijska zajednica te četiri molitvene zajednice (različitih karizmi) i jedanaest zborova (vokalno-instrumentalnih sastava i jedna klapa.).

Zborovi pjevaju na nedjeljnim i tjednim svetim misama, na vjenčanjima, sprovodima, predstavljanjima knjiga u izdanju „Glasnika sv. Antuna – Veritasa“ i drugim događanjima. U župi je na sljedeći način organizirana dobna kateheza:

Predškolci i 1. i 2. razred OŠ: kreativne radionice (subotom)

3. razred: redovita priprava za Prvu svetu Pričest (kroz tjedan)

4., 5. i 6. razred OŠ: katehizacija kroz dramsku umjetnost (subotom)

7. razred: prva godina priprave za Svetu Potvrdu (kroz tjedan)

8. razred: druga godina priprave za Svetu Potvrdu (kroz tjedan)

Srednjoškolci: Franjevačka mladež (nedjeljom)

Studenti: Franjevačka mladež i Duhovno duhovite večeri (nedjeljom i četvrtkom)

Obitelji, samci, udovci, udovice: Obiteljski susreti „Amoris laetitia“ i Bratstvo sv. Franje (utorkom i srijedom).

Zajednice uglavnom vode fratri i redovnice, ali bez pomoći vjernika laika, sve ovo ne bi bilo izvedivo. U vođenje zborova i zajednica, kao i katehizaciju uključeno je preko stotinu vjernika laika.

Franjevci konventualci poznati su čuvari umjetničke i kulturne baštine Hrvatske i Europe. U našoj se Župi redovito održava bogat umjetnički program. Svima već dobro poznat rad Ansambla Kolbe koji je do sada postavio tri mjuzikla kršćanske tematike: „Život za život“ (izveden u dva režijska postava 56 puta u dvorani sv. Franje, kazalištu „Komedija“, Hrvatskom narodnom kazalištu te kazalištima diljem lijepe naše: od Vinkovaca i Osijeka, preko Rijeke i Cresa do Splita, Šibenika, Dubrovnika te Sarajeva, Mostara i Humca), „Uskrsli“ (izveden 26 puta u kazalištu „Komedija“) i „Svetac svega svijeta“ (izveden 50 puta u dvorani sv. Franje i diljem Lijepe naše). Kroz Ansambl je do sada prošlo preko 200 izvođača, a preko 100 000 ljudi je pogledalo neki od mjuzikala u nekoj od varijanata. Obilje održanih koncerata najboljih zborova Lijepe naše i šire uz vodstvo dirigenata svjetskoga glasa, renomirani klasični glazbenici i glazbenici popularne duhovne glazbe svirali su i pjevali u našoj crkvi ili na platou ispred nje. Koncert „Lada“ u adventu, manifestacija „Pasionska baština“ kao i orguljaški festival svetog Antuna u lipnju ovdje su našli svoj dom!

Na ovoj internetskoj stranici pod direktorijem „Živi vjernički krugovi“ (zlatno-sivi vizual) možete saznati više o tome kako se uključiti u život Župe, kao i putem maila i telefona!