Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Evangelizacijska zajednica Sveti Duh

Evangelizacijska zajednica Sveti Duh okuplja mlade katolike sa željom i žarom za prenošenjem Božje Riječi drugima. Djeluje u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu od 2019. godine pod vodstvom i duhovnom pratnjom fra Stjepana Brčine, OFMConv. Zaštitnik je EZ Sveti Duh sv. Maksimilijan Marija Kolbe, koji je u Drugom svjetskom ratu dragovoljno dao svoj život za drugoga. 

Od svojega osnutka EZ Sveti Duh organizira Duhovno duhovite večeri, koje okupljaju nekoliko stotina mladih svakoga četvrtka tijekom akademske godine. Osim njih, EZ Sveti Duh organizira i Antunovski hod mladih svakoga lipnja u subotu uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga te Tečaj Filip, koji je usmjeren na iskustvo živoga Boga. Svojim programima aktivno sudjeluje i u promociji duhovnih zvanja sloganom #budiFRAjer.

Djelovanje Zajednice podijeljeno je po službama članova unutar skupina, ovisno o njihovim darovima i talentima. Zbor Evangelizacijske zajednice Sveti Duh i slavljenički tim pjesmom animiraju svetu misu, klanjanje i slavljenje. Multimedijska skupina stvara i prenosi sadržaj evangelizacije na društvene mreže. Kreativna skupina ukrašava dijelove oltara i ostalog prostora te izrađuje i nabavlja prigodne ukrase. Tehnička se skupina brine da tehnički dio bude dobro obavljen i postavljen. Ministranti služe tijekom svete mise i klanjanja. Animacijska skupina animira slavljenje te se tijekom godine priprema za plesno-dramski program koji izvodi na Antunovskom hodu mladih. Skupina koja moli i zagovara cijele godine i koja sav rad zajednice molitveno podržava, kao i sve one koji dolaze na susrete, jest molitvena skupina. Svi oni djelići su jedne velike slagalice kojom čine skladnu cjelinu. Zajedništvo grade i zatvorenim mjesečnim susretima duhovno-rekreativnog karaktera.                                                                                                                                                                                           

Ukratko o projektima EZ Sveti Duh:                                        

Duhovno duhovite večeri susreti su svakoga četvrtka s početkom u 19 sati svetom misom, nakon koje slijede kateheza, klanjanje i slavljenje, a potom druženje.

Antunovski hod mladih održava se u čast sv. Antunu te počinje u Svetištu sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, a završava u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu uz kratka zaustavljanja za odmor i evangelizacijski program. To je hod ispunjen molitvom i slavljenjem Gospodina na koji se svake godine odazovu tisuće mladih i koji svake godine donese nova predivna i nadahnjujuća svjedočanstva sudionika. 

Tečaj Filip trodnevna je duhovna obnova u sklopu škole nove evangelizacije koja se održava pri početku akademske godine. Dinamičan je i kreativan te uz igru, ples, animacije i pjesmu objašnjava osnovne istine vjere i tako, preko teorije, mlade ljude dovodi do iskustva živoga Boga.

Članovi rado sudjeluju i na duhovnim ljetnim kampovima na Cresu te hodočašćima Župe.

Zajednica organizira i proslavu Valentinova, rado služi gostujući u drugim župama, gradovima i državama na duhovnim obnovama te u još mnogo manjih projekata.

„Ustrajnost nas vodi u našemu služenju, Bog je taj za kime čeznemo, ljubav i vjera je ono što širimo. Tu je naša smisao da proslavimo Boga koji je ljubav.“

„Neka šute riječi, a govore djela!“ – Sv. Antun 

#budiFRAjer