Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

13. utoraka

Pobožnost 13 utoraka u čast svetoga Antuna ove godine započela je 19. ožujka 2013. godine. Molitveni program sastoji se od molitve krunice koja počinje u 18.00 sati, zatim slijedi molitva pjevana Večernja u čast svetoga Antuna, potom krunica sv. Antuna. U 19.00 sati slijedi euharistijsko slavlje, a nakon njega slijede pjevane Litanije u čast svetoga Antuna kao i iskazivanje časti relikvijaru s relikvijama svetoga Antuna. Inače relikvijar, koji je trajno smješten u pokrajnju kapelicu svetoga Križa, svaki utorak se iznese u 18.00 sati kako bi brojni štovatelji sv. Antuna mogli iskazati čast Svecu cijeloga svijeta.

Dana 14. svibnja u našoj crkvi i svetištu svetoga Antuna Padovanskoga u Zagrebu svečano je proslavljen 9. utorak u nizu od 13 utoraka pred blagdan svetoga Antuna Padovanskoga. Ovaj utorak predslavio je vlč. Odilon Gbenoukpo Singbo, župni vikar u nama susjednoj župi sv. Marka Križevčanina.

Velečasni Odilon Gbènoukpo Singbo rođen je 4. siječnja 1980. u selu Hondji, u afričkoj državi Benin, gdje je pohađao osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Porto-Novu, glavnom gradu Bénina. U listopadu 2000. godine započinje duhovnu godinu u bogosloviji sv. Josipa u Misseretu u Béninu. Nakon toga nastavio je svoju formaciju na bogosloviji “Msgr. Louis Parisot”, gdje je studirao dvije godine filozofiju. Nakon godine pastoralne prakse u Katoličkoj gimnaziji Gospe Lurdske u Porto-Novu, upućen je u Zagreb da ondje, kao stipendist Varaždinske biskupije, nastavi teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2008. godine. Dana 15.kolovoza 2009. zaređen je za svećenika u svojoj matičnoj biskupiji u porto-Novu.