Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Pobožnost 13 utoraka

Treći utorak u pobožnosti 13 utoraka pred blagdan sv. Antuna svetu misu je predslavio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski. On je prvi put slavio misu u našoj crkvi.

Mons. Stanislav Hočevar je rođen 1945. godine u župi Škocjan kod Novog Mesta, Slovenija. Po završenoj osmogodišnjoj školi u Škocjanu, godine 1960. pridružio se Salezijancima. Gimnaziju je pohađao u Križevcima i Rijeci, a potom je stupio u novicijat salezijanaca. Teologiju je studirao na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Za svećenika je zaređen 1973. godine. Magistrirao je na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1979. godine. Od godine 1973. bio je odgojitelj u malom sjemeništu, a od 1979. upravnik te salezijanske ustanove.

Godine 1988. prvi put je izabran za provincijala salezijanaca u Sloveniji, a od 1994. do 2000. g. povjeren mu je drugi mandat u istoj službi. U dva mandata bio je predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Slovenije. Uz odgovorne dužnosti našao je vremena i za pisanje.

Na svetkovinu Gospodnjeg navještenja 25. III 2000. g., papa Ivan Pavao II imenovao ga je za nadbiskupa koadjutora u Beogradu. Biskupsko ređenje primio je 24. V 2000. g. u crkvi Marije Pomoćnice u Ljubljani.

U Beograd dolazi za Duhove 2000. godine. Dana 31. III. 2001. g. papa Ivan Pavao II prihvaća molbu za razrješenje dotadašnjega beogradskog nadbiskupa dr Franca Perka, čime mons. Stanislav Hočevar preuzima službu beogradskog nadbiskupa i metropolita. 2001. g. izabran je za predsjednika Biskupske konferencije. Godine 2002. postao je član Papinskoga vijeća za unapređivanje jedinstva kršćana. Geslo njegove biskupske službe je: „Služite Gospodinu s radošću!“.