Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Pohod franjevačkim samostanima u BiH

Dana 4. i 5. travnja naša je župa posjetila franjevačke samostane i crkve u Bosni i Hercegovini. Pedeset i pet hodočasnika uputilo se u Ramu Šćit. Ujutro smo sudjelovali u svetoj misi, a nakon toga smo razgledali crkvu, samostan i etnografski muzej.

Oko 11 sati krenuli smo prema Mostaru. Posjetili smo franjevački samostan u kojem smo upoznali franjevačku zajednicu i njihovo poslanje u tom gradu. Fra Ante nas je vodio i vrlo lijepo i opširno protumačio sve što je bitno za život franjevaca na tom području.

Navečer smo došli u Međugorje i sudjelovali na klanjanju pred Presvetim. U nedjelju ujutro krenuli smo na Križevac moleći križni put i krunicu za sve naše potrebe. Nakon svete mise u međugorskoj crkvi krenuli smo prema Humcu.

Na putu smo navratili u etno selo u kojem smo laganom šetnjom uživali u ljepotama prirode koje čovjeka potiču na odmor i mir. Na Humcu smo ostali iznenađeni dobrodošlicom fratara. Samostan i crkva sv. Antuna zadivila je sve hodočasnike. Vrlo dragocjeni muzej samostana na Humcu otkrio nam je povijesnu baštinu koju franjevci čuvaju. Samostanski vrt mnoge je zadivio urednošću i franjevačkom skromnošću. Nakon okrjepe koju su nam domaćini priredili uz zahvalu Bogu za ove divne dane sretno smo se vratili u naš Zagreb.