Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Župa svetog Antuna Padovanskog u sportskom duhu

Naša župa je jedna velika zajednica u koju je svatko pozvan, bio on član iste ili ne, a koja promiče duh vjere u Isusa Krista. Onoga koji je naš put kroz život. Kroz život koji vas može lako dovesti u samo okruženje ove župe i župljana gdje se svatko može osjećati sigurno i prijateljski dobrodošao.  U duhu naše vjere se mogu očitovati neke vrijednosti kao što su zajedništvo, suosjećanje, želja za pomaganjem bližnjem, prijateljstvo i ljubav. Te odlike naši župljani itekako mogu osjetiti na misama, raznoraznim susretima, aktivnostima unutar same župe, prigodama i druženjima.

Međutim, upravo te vrline se mogu očitovati i među mlađom generacijom. Upravo onom koja je budućnost i nositelj naše župe. Onom koja kroz sport, igru i zabavu stječe te vrline koje su potrebne da bi bili jedna mala zajednica, ali iz tih istih razloga jedna velika ekipa. Naša župa sudjeluje na Katoličkoj malonogometnoj ligi. U skladu s veličinom naše župe, na ligi sudjeluju tri momčadi. Naša, uvjetno rečeno, prva momčad je započela svoje natjecanje u kalendarskoj 2012. godini. Osnovana je s ciljem da promiče župu na sportskom terenu svojim rezultatima, ali i ponašanjem. Iako se krenulo neriješenim rezultatom na ovaj nepoznati put, ne znajući što nam sve donosi ovo sportsko natjecanje, vrlo brzo je momčad poprimila svoj prepoznatljivi štih i zaredala pobjedama. Pobjede su se redale kao na traci, a atmosfera unutar momčadi je bila odlična i prijateljska kakva i priliči jednoj zajednici. Na premijernom nastupu Uskrs kupa smo nesretno ispali nakon raspucavanja ‘penala’, a vodili smo 2:0. Međutim, 3. ligu smo osvojili na superioran način upisavši samo jedan poraz u 15 utakmica. Valja naglasiti i posebnost ove lige gdje se svako nesportsko ponašanje ili psovka kažnjava dok se odlazak na misu nagrađuje s dodatna 3 boda, iako bi svakom od nas dovoljna nagrada trebala biti već samo misno slavlje s Bogom te molitva i nadopunjavanje samog sebe kroz vjeru. U tih 15 utakmica najboljim igračem se pokazao Josip Stjepanović koji je dobio nagradu za najboljeg igrača. Naravno, najveća zasluga pripada momčadi koja ga je promaknula u najboljeg pojedinca. Najbolji strijelac lige također dolazi iz naše župe odnosno momčadi. Domagoj Ante Čondić je uistinu jedna od najboljih osoba, uvijek spremna pomoći, koja može poslužiti kao oličenje naše župe, ali nažalost, protivnički golmani, barem na terenu, to nisu mogli osjetiti.

Ponukani velikim uspjehom vrlo sigurnog ulaska u 2. ligu, odlučili smo osnovati i našu ‘drugu’ momčad. Prenošenjem iskustva i znanja na drugu momčad, u novoj sezoni i ona se vrlo brzo snašla i pronašla put do zajedništva.

U netom završenoj drugoj natjecateljskoj sezoni, naša prva momčad je ostvarila nevjerojatan uspjeh te nakon 3. lige još suverenije osvojila i 2. ligu uz 100%-ni učinak od svih 15 pobjeda i nevjerojatnu gol-razliku. Uskrs kup je ove godine odrađen puno uspješnije gdje je momčad zaustavljena nakon pet pobjeda tek u polufinalu od strane ponajbolje ekipe iz prve lige i osvojila ipak veliko treće mjesto. I ove godine je momčad iznjedrila najboljeg pojedinca iz cijele druge lige, a to je Hrvoje Kubašek. Njegovo nogometno umijeće je neupitno, njegovo prijateljstvo je neupitno, a od sada je i neupitno jedno prazno mjesto na njegovoj polici trofeja ‘za najboljeg igrača’. I u drugoj ligi, gdje je jača konkurencija, najbolji strijelac dolazi iz naše momčadi, a to je Marko Kubašek. Iako bi trebali svi podijeliti dio kolača, očito je naša momčad i prošle i ove sezone uzela sve što se moglo. Na jesen slijedi konačno prva liga gdje smatramo da nam je i mjesto te se nadamo fer i korektnoj borbi za pozicije, ali prije svega da ostanemo na okupu van terena i da uvijek i u svakoj situaciji možemo jedan drugom izići u susret.

Naša druga momčad je u trećoj ligi ostvarila također ogroman uspjeh plasiravši se među najbolje momčadi, uz najviše postignutih golova, te zasluženo osvojila promociju u drugu ligu. Nadamo se kako će već iduće jeseni i za njih na najbrži način završiti kaljenje plasmanom u najviši rang gdje će ih čekati prva ekipa i veseliti se novom derbiju. Nastavili su trend i svojim rezultatima i ponašanjem, predvođeni Filipom Mlincem, Jurom Mađerčićem i Josipom Žitkovićem, jure ka najvišim ciljevima gdje im najprije treba poželjeti sreću u drugoj ligi.

Vrlo je važno istaknuti i našu treću, ali ne i najmanje važnu, momčad. Nakon dvije seniorske momčadi valja podsjetiti i na uspjehe krizmanika. Iako to tablica ne prikazuje neutralnom gledatelju, krizmanici su ostvarili možda i najveći uspjeh. Ne, nisu bez poraza. Oni su najbolja ekipa po fair play tablici. Ponašanje u sportu se ogleda u svakog pojedinca kakva je osoba i izvan njega te sasvim sigurno takav uspjeh stvara lijepu sliku o samim igračima, njihovom kolektivu i našoj župi koju oni predstavljaju kroz ovo natjecanje. To je odličan temelj da jednog dana nastave tamo gdje su sada naši seniori i prikažu duh naše župe u najboljem svjetlu kroz nogometnu igru.

Nadamo se da će vas naš sportski duh i naša vjera u pobjede potaknuti da i vi u svojim životima težite ka ostvarenju svojih ciljeva i da vam Bog da snage da nikad ne skrenete sa svog puta i posustanete.

Dario Posarić