Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Predstavljanje knjige prof. dr. fra Ivana Karlića „Sveti sakramenti. Susret s Isusom Kristom u sakramentima Crkve“

U utorak, 21. listopada na zagrebačkom Svetom Duhu, predstavljena je nova knjiga profesora zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. sc. fra Ivana Karlića „Sveti sakramenti. Susret s Isusom Kristom u sakramentima Crkve“, u izdanju „Kršćanske sadašnjosti“ i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Knjiga_SS

Na samom početku predstavljanja, okupljene je pozdravio fra Josip Blažević, provincijalni ministar, i gosp. Stjepan Brebrić, glavni urednik izdavačke kuće „Kršćanska sadašnjost“. I jedan i drugi izrazili su svoju radost zbog nove knjige u nadi da će fra Ivan nastaviti svojim radom obogaćivati hrvatsku teološku misao.

Dr. sc. Nedjeljka s. Valerija Kovač istaknula je, u svom viđenju knjige, da autor „obuhvaća sva područja teološkoga i praktičnoga pristupa sakramentima, čime čitateljima pruža jedan obuhvatan uvid u poznavanje sakramentalne stvarnosti. Izlaže bitan nauk o sakramentima utemeljen u Svetome pismu, tradiciji Crkve i teološkim produbljivanjima te ne pribjegava pojednostavljivanju ili izostavljanju onih sadržaja ili pojmova koji bi današnjem čovjeku mogli biti teži za prihvatiti i razumjeti“. Dr. Kovač je naglasila da „profesor Karlić ne izlaže apstraktno nauk o sakramentima, nego njihovu bit tumači u kontekstu liturgije, pastorala, crkvenoga prava, čovjekove konkretne egzistencije. Autor ima u vidu liturgijsko sakramentalno slavlje, jer se u njemu samome najjasnije otkriva bit i značenje pojedinih sakramenata, ono pomaže boljem razumijevanju sakramenata kao događaja susreta između Boga i ljudi“. Pri kraju svog osvrta, posebno je protumačila slikovni motiv same knjige: Raspravu o Presvetom sakramentu, poznatog umjetnika Rafaela.

Nakon osvrta dr. Kovač, okupljenima se obratila mag. theo. Iva Deković koja je progovorila o potrebi kateheza odraslih koje je dr. Karlić kroz Godinu vjere održavao na Svetomu Duhu. Upravo je autor ove knjige, zahvaljujući odgovornom pristupu pastoralnim i evangelizacijskim potrebama današnjih vjernika, uspio napisati djelo koje odgovara na mnoga zahtjevna pitanja vjerničkog života kojima svakako pripadaju sakramenti. Teologinja Deković je istaknula da je važno što je dr. Karlić važnu temu sakramenata učinio razumljivom, zanimljivom i većini prihvatljivom iako to nije bilo nimalo jednostavno. Uvjerena je da će djelo biti „nekima za obnovu već stečenog znanja, a nekima za nadogradnju i produbljivanje postojeće kršćanske vjere“. Na samom kraju svoga osvrta mag. theo. Deković je naglasila potrebu svjedočenja i poznavanja vlastite vjere u modernom društvu koje traži odrasle kršćane i prave svjedoke.

Pri samom kraju predstavljanja okupljenima je svoju riječ uputio i sam autor fra Ivan Karlić iskazavši zahvalnost svima onima koji su sudjelovali u nastanku djela. Autor je djelo posvetio svojim pokojnim roditeljima Mari i Miji, koji su – kako se kaže u posveti – svoju djecu uvijek poticali i brižno pratili u slavlju sakramenata te pokojnoj sestri Ruži. Naglasio je kako će mu najveća radost biti ukoliko predstavljeno djelo nekomu pomogne u razumijevanju kršćanske vjere i u življenju sakramenata.

Predstavljanje je završeno pjesmom „Croatio iz duše te ljubim“ u izvedbi Tamburaškog sastava „Praporci“ koji su svojim sviranjem i pjevanjem učinili ovaj susret svečanim i radosnim. Druženje se nastavilo uz prigodan domjenak u samostanskim prostorijama.

fra Milan Gelo