Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Blagoslov nove krstionice na zagrebačkom Svetom Duhu

Na blagdan Krštenja Gospodinova, 11. siječnja 2015. u kapeli Svetoga Duha na istoimenom zagrebačkom brežuljku uz župnu crkvu sv. Antuna Padovanskoga, a u molitvenom zajedništvu vjernika i braće franjevaca konventualaca  blagoslovljena je nova krstionica. Nakon svečane blagdanske euharistije u župnoj crkvi sv. Antuna, koju je predvodio župnik o. Martin Jaković, krstionicu je blagoslovio o. Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca.

Na tragu svetopisamskih tekstova, te znakovitosti mjesta kapelice Svetoga Duha o. Glavnik ocrtao je značenje krsnog studenca kao središta iz kojega se postaje kršćaninom i pritjelovljenim dijelom mističnog tijela Kristova, Crkve. Krstionica je smještena u pokrajnju lađu kapelice Svetoga Duha, u kojoj se nalazi oltar posvećen Presvetom Trojstvu, te tako zrači trinitarnom dimenzijom, bitnom sastavnicom samog obreda krštenja. Krstionica je fizički odvojena od preostalog liturgijskog prostora, a opet nadomak je oltaru na kojem se slavi presveta Euharistija. Sve to upućuje, na sakralnost i znakovitost krstionice, kao liturgijskog bogoslužnog predmeta, koju će odsada imati budući slavljima krštenja djeci i odraslima. Do sada su krštenici navraćali u crkvu svoga krštenja, a odsada će se i fizički moći približiti mjestu gdje su po sakramentu kršćanske inicijacije postali udovi Crkve. Posebnost krstionice nalazi se u ugrađenom komadu kamena na njezinoj prednjoj stani, koji je donešen iz Svete Zemlje i to s mjesta na kojem je na rijeci Jordanu kršten Gospodin. Natpis na krstionici će nas podsjećati da ne odbacimo kamen zaglavni, na kojem kao vjernici gradimo svoj život – rekao je o. Tomislav Glavnik.

Krstionicu su idejno zamislili i izradili prof. Hrvoje Ljubić i Boris Pokos iz Zagreba, autori niza sakralnih dostignuća od kojih se ističu sarkofag bl. Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj katedrali, te vratnica varaždinske katedrale i voćinske crkve, te značajan broj svečanih kaleža, pastorala, križnih putova, relikvijara i evanđelistara.

Krstionica je dar obitelji Dragutina Mamića iz Zagreba, kao znak zahvalnosti za dobra koja Gospodin čini po zagovoru sv. Antuna Padovanskoga.