Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Pasionska baština

U okviru 26. Svečanosti Pasionske baštine u petak, 7. travnja u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu održan je peti po redu korizmeni koncert dalmatinskih klapa grada Zagreba pod nazivom „Svitla noć: koj’ na križu umri za nas”.
Ovaj, sad već tradicionalni korizmeni koncert dalmatinskih klapa grada Zagreba dobio je naziv „Svitla noć” po istoimenoj skladbi istaknutog klapskog kompozitora Dinka Fia uglazbljenog na tekst Lucije Rudan, inspiriranog višestoljetnom tradicijom procesije Za križen na otoku Hvaru.
U odabiru i animaciji Davora Capkovića i Joška Ćalete predstavljeni su napjevi u obradama afirmiranih autora (B. Papandopulo, M. Markovina, J. Ćaleta, K. Magdić, V. Bonačić, D. Kurilovčan, J. Primorac). Također su se svojim skladbama i obradama korizmenog repertoara publici po prvi puta predstavili novi autori Vedrana Šiša i Blaženko Juračić.
Koncertnu večer je otvorio zagrebački vokalni ansambl Angeluš i to odabirom programa koji često predstavlja slabije poznatu, jednako lijepu i vrijednu kontinentalnu vokalnu tradiciju korizmenog pjevanja (Turopolje, Zagorje, Baranja). Slijedio je program u izvođenju klapa Petrada, Bošket, Slavić, Grdelin. Na koncertu je nastupila i jedna „ne zagrebačka” klapa, Vinčace iz Novog Vinodolskog. Riječ je o renomiranoj klapi koja je 2015. i 2016. osvojila 1. nagradu stručnog povjerenstva i zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, najvažnijeg i najprestižnijeg klapskog natjecanja i festivala.
U ovoj prigodi valja istaknuti i činjenicu da i zagrebačke klape zauzimaju sve značajnije mjesto u klapskom pjevanju. Tako je Klapa Petrada 2013. i 2016. godine pobijedila na festivalu Klape Gospi Sinjskoj. Klapa Bošket se jubilarnom 50. izdanju Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prošle godine plasirala u svoje prvo finale, a nedugo potom osvojila 1. mjesto prema odluci stručnog žirija na Festivalu klapske pisme u Posušju i cijenjenu nagradu Posuški stećak.
Mješovita klapa Slavić koju je 2008. godine osnovala skupina studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prošle je godine u Omišu osvojila prvu nagradu stručnog žirija na Večeri debitanata i plasman u prestižno finale. Također, na Festivalu klapske pisme Posušje 2016. Klapa Slavić osvojila je drugu nagradu stručnog žirija. (IKA)