Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Mladi u Vukovaru

Dan prvi

U Vukovar smo otišli kako bismo se ondje susreli s Kristom, nadom našom. Put do Njega je inače trnovit, no mi smo veoma ugodno putovali. Krenuvši iz metropole, moleći časoslov i pjevajući duhovne pjesme stigli smo do Đakova. Posjetili smo katedralu i grob pokojnog biskupa J. J. Strossmayera te pritom i zapjevali pjesmu Ave Maria s članovima zbora Kolbe. Dođosmo, vidjesmo i otiđosmo. Sljedeća postaja bili su Vinkovci u kojima smo po dolasku bili upućeni u obitelji u kojima nam je bilo noćiti. Bili smo smješteni kod vrlo gostoljubivih ljudi kojima mogu uputiti samo riječi hvale za gostoprimstvo i ljubaznost. Kasnije tog popodneva, u Župi BSM u Vinkovcima prisustvovali smo katehezi fra Stjepana Brčine i sv. Misi po čijem smo završetku slavili Isusa na koncertu grupe Emanuel. Kada bih morao reći što mi je bilo draže, zaista ne znam što bih izabrao. Fra Stjepan je održao pravu malu duhovnu obnovu, dok je grupa Emanuel „zapalila“ Vinkovce izvođenjem predivne glazbe.

Dan drugi

Na početku drugoga dana sudjelovali smo u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do dvorca Eltz gdje se nešto kasnije održavalo središnje Euharistijsko slavlje. Iako je hod bio pomalo zamarajući, uz pjesmu i krunicu brzo je prošao. Zauzevši svoja mjesta u polju C2, iščekivali smo početak Misnoga slavlja kojeg je predvodio mons. Đuro Hranić.  Vrućina je bila iscrpljujuća, no i nju smo uz Božju pomoć preživjeli. Okrjepljeni Riječju Božjom i Tijelom Kristovim, po primitku Božjeg blagoslova nastavili smo naš hod Gradom heroja. Zapanjeni tolikim mnoštvom, obišli smo crkvu sv. Filipa i Jakova kao i neke druge znamenitosti u blizini centra grada.

Zajedno u Kristu

Iscrpljeni i umorni, po završetku smo dana upućeni na zajedničko fotografiranje poslije kojeg smo krenuli za Zagreb. Bilo mi je jako žao što napuštamo Vukovar jer je ovo bilo najljepše iskustvo u mome životu. Zaista smo se svi divno proveli. U autobusu smo molili krunicu te ponovno pjevali predivne duhovne pjesme. U tome su nam pomogle sestre Kćeri Božje Ljubavi i franjevke misionarke koje su nas pratile na ovom susretu. Na nama, „SHKM-ovcima“ je da sada drugima naviještamo Krista, nadu našu kojeg smo susreli i kojeg susrećemo u sakramentu sv. Euharistije, kao i da prepričavamo iskustva sa ovog susreta kako bi se i drugi odvažili prisustvovati idućem Susretu hrvatske katoličke mladeži koji se 2020. održava u Zagrebu.

Hvala

Na kraju mogu samo zahvaliti dobrome Bogu na svemu lijepome što smo doživjeli, što nam je omogućio sudjelovanje na ovome susretu, kao i lijepo vrijeme. Hvala i volonterima koji su dobro odradili veoma zahtjevan posao. Bogu hvala na svemu!

Zanimljiv video pred vukovarskim vodotornjem: https://www.facebook.com/100011636400719/videos/355911014806776/

Lovro Krajina