Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Zaziv Duha Svetoga

U nedjelju, 17. rujna 2017. godine, na euharistijskom slavlju u 9 sati župna zajednica zazvala je Duha Svetoga na početku nove školske godine, a svečanim euharistijskim slavljem u 10.30 sati označila početak pastoralne i odgojno-obrazovne godine pod geslom “Uvijek vjerni Gospodinu“.

U svojoj homiliji fra Josip Ivanović je istaknuo: “Naša župna zajednica, koja danas započinje svoju pastoralnu godinu zazivom Duha Svetoga, želi se staviti na novi put s Gospodinom. Želimo osluškivati njegove poticaje i pokušati ih ostvarivati vlastitim vjerničkim životom. To nam nije moguće učiniti samima, potrebni su nam drugi; potrebni smo jedni drugima. Tu se čini vidljivim naše zajedništvo – crkveno, obiteljsko i školsko. Crkva kao zajednica želi i nastoji izgrađivati svoje članove, nastoji povezivati, nastoji biti mjesto susreta, mjesto odgoja i mjesto rasta – uvijek vjerna Gospodinovu poslanju. Dug je put od Strpljenja imaj sa mnom! do Nije li trebalo da se i ti smiluješ svojemu drugu? To je cjeloživotni put koji počinje u obitelji. Ne zaboravimo da naši najmlađi uče živjeti po primjeru starijih, da uče voljeti ukoliko se iskreno voli; da uče prigovarati ukoliko se prigovara; da uče brzo i oštro reagirati ukoliko to gledaju; poput spužve koja upija vodu, tako i djeca promatraju svijet svojih obitelji i upijaju – sve! Na nama odraslima velika je odgovornost za budućnost koja počinje sadašnjošću! Na nama je odgovornost dobroga i kvalitetnoga odgoja koji ćemo pokazati svojim vlastitim primjerom. Neće uvijek biti lako niti ćemo uvijek imati strpljivosti i milosrđa, ali zato nam je potrebno uteći se Božjoj strpljivosti i milosrđu od kojega možemo uvijek izmoliti i dobiti sve što nam je potrebno. Bog računa na nas: da jednako odgovorimo na potrebe drugih.”

Poslije euharistijskoga slavlja u 9 sati u dvorani “Antonio” okupili su se učitelji i profesori iz škola s područja Župe, a školarcima su podijeljene sličice s molitvom učenika i studenata sv. Josipu Kupertinskom i olovke za novu školsku godinu.