Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Duhovsko proštenje

Od 19. do 21. svibnja o.g. održani su „II. dani samostana Svetoga Duha“. Uoči svetkovine Pedesetnice u 21 sat održano je „Duhovsko bdjenje“ koje je započelo u crkvi sv. Antuna Padovanskoga te je nastavljeno vazmenom pobožnošću „Put svjetla“ (uz tekstove biskupa Ivana Šaška) u procesijskom hodu prema kapelici Svetoga Duha gdje je moljena služba čitanja svetkovine s dodatnim hvalospjevima i navještajem evanđelja.

Bdjenje je predvodio fra Josip Ivanović, župni vikar, koji se u kratkom nagovoru osvrnuo: „Prije pedeset dana na godišnjoj razini proslavili smo svetkovinu nad svetkovinama: spomen Kristove teške muke, smrti na križu i slavnoga uskrsnuća. Spomen je to na prijelaz iz smrti u život, iz ropstva na slobodu, iz tame u svjetlo. Dan je to radosti i veselja. Dan je to novoga stvorenja. Dan je to kada nam je Krist pokazao da nismo stvoreni za zemaljsko i prolazno, nego za nebesko i vječno. Prije deset dana, o svetkovini Uzašašća, usmjerili smo svoj pogled prema nebu želeći izraziti svoju vjeru i nadu ponovnoga susreta s Gospodinom koji je otišao, ali ostaje s nama zauvijek. Bog danas traži moju suradnju u izgradnji ovoga svijeta. Bog se u svojoj svemogućnosti prepusta našim ljudskim mogućnostima kako bi po našim djelima boravio među nama. Zato nam daje darove, zato u nas usađuje plodove svojega Duha da idemo i plod donosimo i plod naš da ostane. Plod možemo donijeti sami, ali i kao Crkva koja danas kao uzor ima Prvu Crkvu okupljenu u molitvi oko Marije. Slika je to zajedništva i usmjerenja prema Bogu i usmjerenja jednih prema drugima.“

Nakon nagovora uslijedila je predaja svjetla, spomen sakramenta svete potvrde, vjeroispovijest vjere te hvalospjev Tebe Boga hvalimo.

Na svetkovinu Pedesetnice ili Duhova svete mise bile su po redovitom nedjeljnom rasporedu, a poslijepodne je upriličeno duhovsko druženje uz roštilj i tamburaše, kušanje samostanskoga vina, obilazak samostana uz fra Tomislava Glavnika i fra Martina Jakovića, radionice za djecu uz s. Ljubicu Bosilj i fra Josipa Ivanovića. Na Duhovski ponedjeljak prijepodnevne svete mise slavljene su u crkvi Svetoga Duha. Nakon večernje svete mise slavljene u crkvi sv. Antuna Padovanskoga uslijedila je procesija prema crkvi Svetoga Duha gdje su okupljeni izmolili molitvu zahvale Mariji, Majci Crkve pape Benedikta XVI.:

Želimo ti zahvaliti, Djevice, Majko Božja i Majko naša preljubljena,
na tvojemu zagovoru za dobro Crkve.
Ti, koja si se bez zadrške, prigrlivši volju Božju,
posvetila svim svojim snagama osobi i djelu tvojega Sina,
nauči nas da čuvamo u srcu i razmišljamo u tišini, poput tebe,
otajstvo Kristova života.
Ti, koja si se uspjela sve do Kalvarije
vazda najdublje sjedinjena sa svojim Sinom
koji te je na križu dao za majku učeniku Ivanu,
pomozi da osjetimo kako si nam uvijek blizu,
u svakomu trenutku života, posebno u trenutcima tame i kušnje.
Ti, koja si na Duhove, zajedno s apostolima u molitvi,
prosila dar Duha svetoga za Crkvu koja se rađa,
pomozi nam da ustrajemo u vjernu nasljedovanju Krista.
S povjerenjem upravljamo pogled u tebe koja si „znak sigurne nade i utjehe,
sve dok ne dođe dan Gospodnji“ (LG 68).
Tebe, Marijo, ustrajnom molitvom zazivaju vjernici sa svih strana svijeta
da bi nas, uznesena na nebesa među anđele i svete,
zagovarala kod svojega Sina,
„dok sve obitelji naroda, koje su obilježene kršćanskim imenom,
i one koje još ne poznaju svojega Spasitelja,
ne budu u miru i slozi sretno ujedinjene,
u samo jedan narod Božji,
na slavu Presvetoga i nevidljivoga Trojstva“ (LG 69).
Amen!