Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Susret ministranata Gornjogradskog dekanata

Pod geslom “Takvih je kraljevstvo nebesko” (Mt 19,14) održan je u subotu 2. lipnja ove godine u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posljednji dekanatski susret ministranata za ovu pastoralnu godinu na kojem su sudjelovali ministranti Gornjogradskog dekanata Zagrebačke nadbiskupije.
Na susretu su od 11 župa dekanata sudjelovale njih 5: Zagreb – Bijenik, Zagreb – Pantovčak, Zagreb – Nova Ves, Zagreb – Sv. Duh i Zagreb – Šestine.
Susret je započeo u 14 sati u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije.
Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca te skupina sjemeništaraca Zagrebačke nadbiskupije.
Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovao 21 ministrant: 18 osnovnoškolaca i 3 ministranta srednjoškolca iz 5 župa Gornjogradskog dekanata.
Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 20 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14-30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente.
Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili sa igrama u dvorištu Sjemeništa, a nakon mnogih pobjeda i poraza u različitim društvenim igrama, susret se nastavio u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog.
Od 17.30 sati dvojica svećenika bila su na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupio manji broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s preč. Rektorom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji je sudjelovao fra Josip Ivanović, OFMConv, župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog sa Sv. Duha u Zagrebu.
Ljepoti slavlja pridonijela je i č.s. Zrinka Vuković, članica Družbe kćeri milosrđa sa zagrebačkih Šestina koja je pročitala prvo čitanje te bila u pratnji šestinskih ministranata kao  i sjemeništarci u asistenciji potpomognuti predstavnicima ministranata iz svake od župa Dekanata, a liturgijsko pjevanje predvodili su okupljeni vjernici i ministranti uz orguljašku pratnju Vedrana Jakića, sjemeništarca maturanta.
Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i svećenicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima. Svaki ministrant dobio je sjemenišni godišnjak „Glas sa Šalate“.
Sâm susret završio je ukusnom večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20 sati.
Kroz ovu pastoralnu godinu Susreti ministranata na zagrebačkoj Šalati kao i u župama nekih Dekanata okupili su sveukupno 520 ministranata, a od toga su 444 osnovnoškolci, 75 srednjoškolci te 1 student iz 8 dekanata koji su se odazvali na poziv preč. Rektora i povjerenika za pastoral ministranata u Zagrebačkoj nadbiskupiji na ovakav tip susreta. (ZG-NADBISKUPIJA, MP)