Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Bogat duhovni program za mlade preko ljeta

I ove godine mlađa braća konventualci organizirali su bogat ljetni program za mlade. Izdvojit ćemo dva. Prvi je program „Franjevačke duhovne vježbe“ održan od 30. srpnja do 6. kolovoza na otoku Cresu pod vodstvom fra Stjepana Brčine, fra Vladimira Vidovića i fra Ivana M. Lotara. Program ima za cilj mlade okupiti u franjevačkoj duhovnosti te govoriti o bitnim aspektima naše vjere. Održava se redovito svakog ljeta, a ove godine tema je bila „Duhovno razlučivanje“. Mladi su bili obogaćeni katehezama, obiljem molitvenih trenutaka, animacijama te upoznavanjem života sv. Franje i sv. Klare. Sudjelovalo je tridesetak sudionika iz desetak gradova Hrvatske.

Drugi opširniji duhovni sadržaj za mlade je susret „Mladi prema Asizu“ koji se održao od 12. do 19. kolovoza u Asizu i Rimu. Tema susreta je bila „Ljepota svetosti – stvoren si da blistaš.“ Govorilo se, kako i samo geslo kaže, o ljepoti svetosti putem zanimljivih kateheza, svjedočanstava, pohađanja franjevačkih mjesta i slavljenja Gospodina pjesmom.

Susret je završio u Rimu uličnom evangelizacijom na 10 rimskih trgova. Ulična evangelizacija je projekt koji ima za cilj slijediti misao pape Franje i izaći na ulice u susret vjernicima koji ne dolaze na sakramente u župne crkve i na takav im način omogućiti, putem molitve, pjesme i igrokaza, susret sa živim Bogom i na ulicama njihovih gradova. Najavljujemo nešto slično i u gradu Zagrebu u vremenu koje je pred nama. Na spomenutom susretu sudjelovalo je petstotinjak mladih iz 17 država, a govorilo se 12 jezika. Iz Hrvatske su kao animatori svih petsto mladih sudjelovala braća fra Stjepan i fra Ivan, a iz domovine su poveli 35 mladih i 7 gradova Lijepe naše.

Galerija fotografija – Cres:

Galerija fotografija – Mladi prema Asizu