Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Božićna čestitka

Nalazimo se u najljepšim danima u godini, pred najradosnijim blagdanom. Ovo su dani koji odišu tradicijom i običajima, dani obiteljskog duha i zajedništva, kićenja i uređivanja, čišćenja duše i doma da sve dočeka Spasitelja. Božić je blagdan koji slave i nevjernici jer im se sviđa poruka mira i darivanja, to im je kao blagdan djece. Koliki su filmovi samo snimljeni o tome kako za Božić treba okupiti cijelu obitelj i o nezgodama s putovanjem kući za Božić, koliko je svjedočanstava o pomirenju posvađenih i zaraćenih, koliko je tek reklama na temu darivanja i kupovine u predbožićne dane! Nalazim se pomalo i pred izazovom kako danas objasniti što je to Božić!

Bog među nama ili Emanuel svojim rođenjem dao nam je stvarnost! Sadržaj i učinak njegova rođenja postaje njegova prisutnost među nama, ne samo na jednu noć ili dan već do svršetka svijeta! Zato svake godine slavimo njegovo rođenje, jer njegovim novim rađanjem mi primamo milost. Iz ovoga slijedi i nostalgija za izvještajima iz toga vremena koju izričemo gradnjom jaslica u pučkoj pobožnosti, sjećamo se djetinjstva ili davnih vremena naših predaka koji su kitili kuće i okućnice, unosili slamu i borove, kuhali i pekli obilje i pritom se darivali. Lijepo je to sve slušati! S druge strane, današnji moderni utjecaji na Božić kod vjernika nailaze često na pesimizam jer konzumerizam potrošačkog društva, forma bez sadržaja i izvrnuta paradigma osobnosti traže „Nekog među nama – a taj sigurno nije Bog“, pa zato toliki djedice dijele poklone, direktori i menadžeri bonuse, političari obećanja – jer misle da su „bogovi“.

Ako je Bog bio i ostao Bog među nama, onda u izrazima pravih vjernih nema mjesta niti za nostalgičnim „ah“ niti za pesimističnim „uh“. Nostalgičari vjeruju samo u „prošloga Boga“ ili u „Boga među njima“, a pesimisti u „Nekog među nama koji nipošto nije Bog“. Božić je prava prilika da se obnovi prava vjera kako je Bog za nas postao čovjekom da s nama bude do svršetka svijeta.

Božić je radost i blagdansku radost treba usmjeriti. Osobito prema onima koji nam ne mogu uzvratiti (usp. Lk 6,34). Božić je blagdan mira ne zato što se vrijeme nekad brojilo od rata do rata, već zato što Bog dolazi ovom svijetu i donosi svoje darove: mir i ljubav!

Brate i sestro, mi u dobroti i ljubavi danas susrećemo Gospodina i danas ga prepoznajemo i susrećemo u svakom čovjeku kojem činimo dobro (usp. Mt 25,40). Emanuel – Bog s nama daje nam da stvaramo svoje običaje, da razvijamo nove načine da pozivamo sve ljude da upoznaju zašto je Bog danas s nama!

Sretan vam i blagoslovljen Božić!

fra Roko Bedalov, župnik