Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Služba čitača

Danas smo u župi imali pravu svečanu priliku!Papa Franjo je proglasio nedjelju Riječi Božje i svojim Motu proprijem službu čitača dodijelio laicima. Tako smo nakon višemjesečne pripreme, u listopadu prošle godine započeli tečaj za čitače u našoj crkvi i svetištu. Svi su polaznici prošli uvodni dio upoznavanja sa službom koja u Crkvi postoji, njezinim povijesnim razvojem i liturgijskim značenjem, te ulogom Riječi Božje u životu svakoga vjernika (kateheze su vodili fra Roko Bedalov, fra Vladimir Vidović, fra Filip Pušić i fra Ivan M. Lotar).

Polaznici su prošli i niz fonetskih radionica, vježbe izgovora, kao i vježbe javnoga nastupa. Od srca zahvaljujemo stručnjacima s katedre Fonetike, Fonologije i Hrvatskog standardnog jezika filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu (prof.dr.sc. Zrinki Jelaski i studenticama asistenticama Moniki Dražinić i Heleni Škarec) i Odsjeka za komunikologiju HKS-a u Zagrebu (prof.dr.sci. Kristijanu Sedaku), koji su održavali iste s našim kandidatima.

Na kraju tromjesečne pripreme, svi polaznici su položili ispit pred komisijom, a danas su svečano primili diplome o položenom završnom ispitu iz ruku o. Provincijala Josipa Blaževića. Osobita hvala fra Ivanu M. Lotaru koji je koordinirao sva predavanja, predavače i ispitnu komisiju.

Na naše čitače zazivamo obilje Duha Svetoga!