Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Preminuo fra Alojzije Mate Litrić

Danas, 18. veljače 2022., u Zagrebu je preminuo fra Alojzije Litrić. Fra Alojzije je rođen 17. kolovoza 1937. u Žeževici (Šestanovac), privremene zavjete položio je 2. kolovoza 1955. u Cresu, a svečane 4. listopada 1960. u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 13. ožujka 1965. u Rimu.

Magistar je teoloških znanosti. Bio je redoviti ispovjednik (penitencijar) u vatikanskoj bazilici Sv. Petra. Obnašao je razne službe u svojoj redovničkoj provinciji sv. Jeronima kao provincijal, odgojitelj, gvardijan, voditelj duhovnih vježbi.

Osobitu pozornost pridavao je brizi za prognane i izbjegle za vrijeme Domovinskog rata, kada je pri svetoduškom samostanu i Župi sv. Antuna započela sustavna briga za potrebne, koja se godinama razvila u djelatni Caritas, pučku kuhinju pri Domu sv. Antuna i Dom za starije osobe “Sv. Maksimilijan Kolbe”, u kojem je pred kraj života i sam boravio i preminuo. Bio je omiljeni, blagi i savjestan ispovjednik i duhovnik.

Sprovodni obredi bit će u utorak 22. veljače u 11 sati u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, a tijelo pokojnika bit će potom položeno u samostansku kriptu u kapelici Svetog Duha.

U raj te poveli anđeli dragi naš Alojzije!