Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Župni zbor u Visu

Povodom dana grada Visa i blagdana sv. Jurja, na poziv viških fratara i gradonačelnika g. Ive Radice, naš župni zbor uputio se u svoj uskršnji Emaus u ovaj lijepi kutak naše domovine i biser Jadranskoga mora!

Ovo putovanje nije bilo ni jednostavno ni lako jer je orkansko jugo držalo zatvorene dalmatinske luke i u prekidu katamaranske linije. Na samom polasku preporučili smo lijepo vrijeme u zagovor sv. Antunu i kada smo prošli tunel sv. Rok dobili smo vijest da će katamaran isploviti.

U petak smo posjetili bivšeg župnika i subraću splitskog samostana i pjevanjem uzveličali večernju misu u sv. Frani na obali, te pohitili katamaranom za Vis (što je more više valjalo pjesma je bila jača). Subota je osvanula u punoj sunčanoj ljepoti! Dobrotom viške Hvidre i vatrogasaca posjetili smo i Komižu. Njene crkve sv. Mikule i Gospe gusarice, a na povratku smo prošli viškim poljem Vugave i Plavca, ali i uz pokojeg magarca i janjca. Svečanu misu na dan sv. Jurja pjevali smo u fratarskoj crkvi sv. Jeronima uz domaće fratre fra Peru Kelavu i fra Žarka Mulu, koji su nas počastili na samostanskoj terasi s koje se vidi cijeli Vis. Nakon posjeta samostanu kao gost, zbor je nastupio na koncertu povodom dana Grada u Hrvatskom domu, uz zbor i orkestar Viške limene glazbe. Bila je to prigoda za zahvalu gradonačelniku g. Radici kojem su zboraši poklonili šestinski kišobran, ali i prigoda da se sjetimo višanina fra Celestina Tomića, dugogodišnjeg svetoduškog fratra na glasu svetosti! Nedjelju Božjeg milosrđa proslavili smo misom u župnoj crkvi uz župnika don Milana Šarića. Mise na dan sv. Jurja i nedjelje Božjeg milosrđa propovijedao je naš župnik fra Roko Bedalov, a nakon mise uslijedio je i zajednički koncert s domaćim viškim zborom te zajedničkim druženjem i objedom do polaska trajekta za Split i našeg povratka u Zagreb. Velika hvala viškom gradonačelniku g. Ivi Radici te župniku i viškim fratrima što su nas pozvali, primili i ugostili!

Hvala svim pjevačima sv. Maksimilijana Kolbea s Bijenika i sv. Antuna na zajedničkim probama i nastupu, orguljašu doc. art Milanu Hibšeru i našem dirigentu, višaninu, Mateu Narančiću čiju smo obitelj i višane iz bližega upoznali. Hvala našim svetoduškim fratrima koji su nas o svojoj stogodišnjici odveli u viški Emaus!