Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Novi gvardijani, odgojitelji i druge službe u Hrvatskoj provinciji svetog Jeronima franjevaca konventualaca

Drugi dio redovitog provincijskog kapitula Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca održao se u zagrebačkom samostanu Svetoga Duha 25. i 26. travnja 2022. godine.

Glavna zadaća drugog dijela Provincijskog kapitula je donošenje Četverogodišnjeg plana i programa te izbor gvardijana, odgojitelja i drugih službi koje se biraju na Kapitulu.

Četverogodišnji plan i program određuje buduće prioritete, postavlja ciljeve, traži sredstva i preusmjerava snage. Smjernice koje će Provincijska uprava i sva braća Provincije nastojati ostvariti u sljedećem četverogodištu sastavljene su na temelju izvješća raznih povjerenstava na prvom dijelu Kapitula i na temelju radnog predloška koji je pripremila provincijska uprava, a pri izradi su korišteni i opći dokumenti i smjernice Reda.

U utorak 26. svibnja na drugom dijelu redovitog Provincijskog kapitula izabrani su novi gvardijani u samostanima Provincije zatim odgojitelji te ravnatelj Doma svetog Antuna i glavni urednik Veritasa.

Za gvardijana samostana sv. Frane u Cresu izabran je fra Vitomir Glavaš, za gvardijana samostana sv. Franje u Puli izabran je fra Đuro Hontić, za gvardijana samostana sv. Frane u Šibeniku izabran je fra Josip Ivanović, za gvardijana samostana sv. Frane u Splitu izabran je fra Martin Jaković, za gvardijana samostana sv. Jere u Visu izabran je fra Pero Kelava, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima izabran je fra Josip Blažević, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskoga u Sisku izabran je fra Ivan Bradarić, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskoga u Novom Marofu izabran je fra Martin Dretvić, za gvardijana samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama izabran je fra Zdravko Tuba i za gvardijana samostana Svetoga Duha u Zagrebu izabran je fra Josip Petonjić.

Za odgojitelja bogoslova u narednom četverogodištu izabran je fra Stjepan Brčina, za odgojitelja postulanata izabran je fra Josip Petonjić i za odgojitelja sjemeništaraca izabran je fra Zvonimir Pervan.

Za ravnatelja Doma svetog Antuna (u koji je uključeno karitativno i medijsko poslanje Provincije: Pučka kuhinja na Svetom Duhu, studentski dom i Veritas) i za predsjednika Uredničkog vijeća Veritasa i glavnog urednika izabran je fra Vladimir Vidović.