Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Božićni ručak za korisnike pučke kuhinje na Svetom Duhu

Na svetkovinu Božića, 25.12., Pučka kuhinja na Svetom Duhu organizirala je i podijelila svečani božićni ručak za sve one koji su u potrebi. Na Božić, već tradicionalno volontiraju fratri. Ove godine podjeli svečanog božićnog ručka priključio se i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Drago nam je da je Papin predstavnik osobno došao te podržao ovu inicijativu. Ideja je da na Božić nitko ne bude sam, i da nitko ne bude gladan.

Radost Božića je u solidarnosti koju je nužno imati u svim našim odnosima. To nam je pokazao sam Isus koji je pokazao svoju solidarnost sa čovjekom svojim rođenjem te se se svijetu darovao kao Spasitelj i Otkupitelj. Pozvani smo nasljedovati njegov primjer i darivati sebe drugima te biti solidarni.

Zaista sam zahvalan, dragom Bogu na prvom mjestu. On nam je najveći dar. Zatim svim našim dobročiniteljima koji su pomogli u osiguravanju sredstava za ovaj svečani ručak. A osigurano je dovoljno. I puno je onih koji su se uključili. Hvala vam! Pripremili smo 30 pečenih odojaka (duplo više nego prošle godine), više od 200 kg francuske salate, brojne slastice i svježe voće. Red je bio poprilično dugačak ispred Pučke kuhinje na Svetom Duhu. No, bilo je dovoljno za sve. S ponosom mogu reći u Zagrebu danas nitko nije bio gladan! Zahvalan sam svojoj subraći koji su spremno i rado prihvatili poziv i došli volontirati danas. Na Božić volontiraju fratri, to je dio našeg identiteta i poslanja, biti sa onima koji su na periferiji. Hvala svima, istaknuo je u izjavi za medije fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje.

Božićni ručak kulminacija je humanitarne akcije Obrok za obrok. Započela je 23.11.2022. i trajala do 22.12.2022. Održavala se ispred Pučke kuhinje, a cilj joj je posvjestiti svim ljudima da postoje oni koji nemaju ni ono osnovno, da ima naše braće i sestara koji su gladni i koji su potrebni naše pomoći. Također u ovoj akciji prikupljamo i sredstva za naše redovito djelovanje. Naša kuhinja radi svaki dan tijekom čitave godine i osigurava topli obrok za sve one koji dođu nikada ne pitajući za identitet, neku provjeru i ne praveći nikada razliku između ljudi.

Fra Vladimir Vidović