Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Nuncij predslavio svetu misu za Božić u bazilici

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua predslavio je misu svetkovine Rođenja Gospodinova 25. prosinca u bazilici svetog Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu.

Koncelebrirali su ministar Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, rektor bazilike i župnik fra Ivan Lotar, gvardijan Samostana Svetog Duha fra Josip Petonjić, tajnik Provincije fra Zlatko Vlahek te ravnatelj Doma sv. Antuna fra Vladimir Vidović.

Riječ dobrodošlice nunciju uputio je rektor fra Ivan čestitajući Božić te je izrazio radost zbog nuncijeva dolaska.

Mons. Lingua se u homiliji osvrnuo na riječi iz naviještenoga Evanđelja: „I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama.“ Kazao je da je to „otajstvo koje danas slavimo s radošću i zahvalnošću. I to nas potiče na razmišljanje. Narod je očekivao moćnoga Mesiju koji će obnoviti Izraelsko kraljevstvo, a dolazi krhko dijete. Ono nije rođeno u palači, nije dočekano na kraljevskom dvoru: rođeno je u štali, položeno je u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu, a posjećuju ga siromašni pastiri koji noću bdiju nad ovcama.“

Nadalje je okupljenim vjernicima poručio da je Mesija sigurno došao spasiti nas, „ali nam istovremeno govori da treba nas, našu pomoć, našu suradnju“. Rekao je da je Bog zato i postao dijete, „da nas uključi u svoj naum spasenja. Da nam kaže da nas treba.“

Osvrćući se na svoje iskustvo, mons. Lingua je kazao da bi bilo lako ljubiti Isusa da je on čisti duh, „anđeoski“ Isus. „Bilo bi lako klanjati mu se u Presvetom Oltarskom Sakramentu, jer ondje nikome ne smeta, ali on je postao čovjek, prihvatio je čovještvo. Prisutan je u svakom bratu i sestri“, rekao je.

Govoreći o utjelovljenju Isusa, Djeteta rođenog u Betlehemu, nuncij je kazao da ono govori da ljubav nikada nije jednosmjerna. Život je krug ljubavi. To je davanje i primanje.

„Riječ tijelom postade i nastani se među nama. I nastavlja nam se darivati, ne samo u kruhu i vinu, nego i u tijelu naše braće i sestara i traži od nas da ga prihvatimo“, zaključio je mons. Lingua.

Liturgijsko pjevanje prevodio je zbor Novi put mira pod vodstvom Georga i Antonije Linde, koji redovito pjeva nedjeljom na misi u 12 sati u bazilici.

Nuncij je prvi put predslavio misu u Župi sv. Antuna Padovanskoga otkad je župna crkva uzdignuta na dostojanstvo bazilike. Nakon božićnog objeda u samostanu, zajedno s franjevcima konventualcima podijelio je ručak korisnicima Pučke kuhinje na Svetom Duhu. Kako je za Hrvatski katolički radio rekao fra Vladimir, fratri su toga dana zamijenili volontere koji cijele godine svakodnevno pomažu njemu i fra Vilčeku Novačkom u pučkoj kuhinji, da bi mogli provesti Božić sa svojim najmilijima.

Božićni ručak za korisnike Pučke kuhinje na Svetom Duhu

Na svetkovinu Božića, 25.12., Pučka kuhinja na Svetom Duhu organizirala je i podijelila svečani božićni ručak za sve one koji su u potrebi. Na Božić, već tradicionalno volontiraju fratri. Ove godine podjeli svečanog božićnog ručka priključio se i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Drago nam je da je Papin predstavnik osobno došao te podržao ovu inicijativu. Ideja je da na Božić nitko ne bude sam, i da nitko ne bude gladan.

Radost Božića je u solidarnosti koju je nužno imati u svim našim odnosima. To nam je pokazao sam Isus koji je pokazao svoju solidarnost sa čovjekom svojim rođenjem te se se svijetu darovao kao Spasitelj i Otkupitelj. Pozvani smo nasljedovati njegov primjer i darivati sebe drugima te biti solidarni.

Zaista sam zahvalan, dragom Bogu na prvom mjestu. On nam je najveći dar. Zatim svim našim dobročiniteljima koji su pomogli u osiguravanju sredstava za ovaj svečani ručak. A osigurano je dovoljno. I puno je onih koji su se uključili. Hvala vam! Pripremili smo 30 pečenih odojaka (duplo više nego prošle godine), više od 200 kg francuske salate, brojne slastice i svježe voće. Red je bio poprilično dugačak ispred Pučke kuhinje na Svetom Duhu. No, bilo je dovoljno za sve. S ponosom mogu reći u Zagrebu danas nitko nije bio gladan! Zahvalan sam svojoj subraći koji su spremno i rado prihvatili poziv i došli volontirati danas. Na Božić volontiraju fratri, to je dio našeg identiteta i poslanja, biti sa onima koji su na periferiji. Hvala svima, istaknuo je u izjavi za medije fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje.

Božićni ručak kulminacija je humanitarne akcije Obrok za obrok. Započela je 23.11.2022. i trajala do 22.12.2022. Održavala se ispred Pučke kuhinje, a cilj joj je posvjestiti svim ljudima da postoje oni koji nemaju ni ono osnovno, da ima naše braće i sestara koji su gladni i koji su potrebni naše pomoći. Također u ovoj akciji prikupljamo i sredstva za naše redovito djelovanje. Naša kuhinja radi svaki dan tijekom čitave godine i osigurava topli obrok za sve one koji dođu nikada ne pitajući za identitet, neku provjeru i ne praveći nikada razliku između ljudi.

Izvor: IKA