Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Večer sjećanja na fra Ivona Ćuka

Misu o 100. obljetnici rođenja i 40. smrti pokretača katoličkog tiska u duhu Drugog vatikanskog sabora fra Ivona Ćuka predvodio je 26. travnja u bazilici sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.

U koncelebraciji su bili fra Vladimir Vidović, glavni urednik Veritasa, fra Ivan M. Lotar, župnik i rektor Bazilike, fra Josip Petonjić, gvardijan samostana Svetog Duha uz drugu braću Samostana te provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, don Anton Šuljić, član Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Na početku mise, fra Miljenko je rekao kako se obilježavanje tih obljetnica održava na inicijativu Hrvatskoga društva katoličkih novinara, a misa je prigoda za molitvu za pokojnog Ivona i zahvale za sve lijepo, dobro i plemenito što je Bog po njemu i za njegova života učinio i ostavio u baštinu.

U prigodnoj homiliji, povezujući misna čitanja i život o. Ivona Ćuka, provincijal Hontić je rekao „kad bi htjeli opisati djelovanje fra Ivona Ćuka i vrijeme u kojem je djelovao, mislim da ne bi puno pogriješili ako bi ga usporedili sa situacijom o kojoj smo slušali u današnjem prvom čitanju. Čuli smo u Djelima apostolskim kako je Crkvu zadesio velik progon, te su se svi osim apostola razbježali po okolnom krajevima. No, unatoč tome Filip se nije dao obeshrabriti, nego kako kažu Djela apostolska ‘Filip tako siđe u grad samarijski i stade im propovijedati Krista’“.

Doista, nastavio je propovjednik „nakon Drugog svjetskog rata i uspostave komunističkog režima, bila je zabranjena bilo kakva novinarska i izdavačka aktivnost Crkve u tadašnjem hrvatskom društvu. Svi su katolički listovi, revije i glasila bili utrnuti. No, potaknut otvaranjem drugog Vatikanskog sabora u Rimu, naš fra Ivon Ćuk, odvažio se i uspio pokrenuti glasilo, pod imenom ‘Glasnik Svetog Antuna Padovanskog’, koji kasnije mijenja ima u ‘Veritas’ i pod tim imenom izlazi i danas. Možemo reći da je unatoč represiji i teškom stanju u ondašnjem društvu, glede vjerskih sloboda, ovo pokretanje Glasnika sv. Antuna bilo poput hrabrog Filipovog propovijedanja u prvoj kršćanskoj zajednici za vrijeme velikih progona u Crkvi. Kao što je tada mnoštvo jednodušno prihvaćalo Filipovo propovijedanje, tako je i naš narod jednodušno prihvaćao i ‘propovijedanje’ preko pisane i izgovorene riječi našega o. Ivona“.

Osvrčući se na naviješteno Evanđelje, fra Miljenko je posvijestio kako su Isusove riječi „ovo je volja Onoga koji me posla: da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan“ (Iv 6, 39), bile vodilja o. Ivona u njegovom redovničkom i svećeničkom životu, u njegovom novinarskom zvanju i to je ono što je vjerovao i čemu je posvetio svoj život. „Svom se dušom stavio Bogu na raspolaganje da po njemu i njegovim talentima Gospodin može naviještati i širiti svoje kraljevstvo. A snagu za takav život nalazio je hraneći se kruhom života, i vjerujući Isusovim riječima“.

Uz obljetnice, uz koje je vezano to sjećanje i zahvala Bogu za plodonosan život, tj. za sve ono što je Bog po fra Ivonu učinio na dobro Crkve i hrvatskoga naroda, fra Miljenko je istaknuo kako se „mi danas divimo odvažnosti, hrabrosti i uspješnosti ovog znamenitog člana Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koji je prvi u Crkvi u Hrvata pokrenuo jedan katolički glasnik u tadašnjoj državi“. Podsjetio je i kako je o. Ivon dosta godina proveo na Svetom Duhu gdje je izrekao mnoge propovijedi, ali bio i mnogima pomoć i utjeha na njihovu putu. Preko pak svoje pisane riječi, svojih knjiga, objava i nadasve preko revije Glasnika sv. Antuna – Veritasa, odgajao je brojne generacije u vjeri i domoljublju, istini, poštenju i ljubavi. „Bog mu je dao poseban dar da je njegov način pisanja doista bio snažan i neodoljiv, u isto vrijeme dubok i jednostavan te prožet mudrošću te smislom za duhovitošću i vedrinom“.

„Ovo obilježavanje spomena na fra Ivona Ćuka, na njegov život i djelovanje, u svjetlu večerašnje Božje riječi, prilika je da se danas, ako već nismo do sada, zapitamo; što nas to vodi u našem životu? Što to vjerujemo i što živimo? Čime se hranimo? I nadalje; po čemu se to Gospodin može proslaviti i našem životu? Odgovori na ova pitanja pokazat će nam koliko smo se zaista stavili Bogu na raspolaganje da i po nama danas može širiti u ovom svijetu svoju ljubav, mir i dobro, te ga tako činiti barem malo plemenitijim i boljim, kao što je to činio po našem o. Ivonu Ćuku“, rekao je provincijal Hontić te homiliju zaključio riječima „sabrani u ovoj bazilici sv. Antuna, pobožno štujući Sveca Svega svijeta, kojemu je bio itekako pobožan i naklon i naš fra Ivon, molimo njegov zagovor da i nas učini neustrašivim evangelizatorima i svjedocima radosne vijesti u okolnostima u kojima se nalazimo i s onim darovima koje nam je Bog podario.“

Pjevanje je predvodila klapa „Sveti Ante“ pod vodstvom Marija Maleša.

Program je nastavljen u dvorani sv. Franje.

Izvor i Foto: IKA