Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Bogoslovi iz Ukrajine u našoj bazilici

U nedjelju, 25. lipnja bogoslovi iz bogoslovnog sjemeništa Svetoga Duha iz Lavova (Ukrajina) došli su na tjedan dana u Hrvatsku te su prisustvovali na svetoj misi u 19.00 sati u našoj Bazilici. Svetu misu je predslavio križevački vladika, mons. Milan Stipić, a liturgijsko pjevanje je predvodio vokalni ansambl “Collegium Seraphicum” koji se pri Bazilici okuplja osobito njegujući gregorijansko pjevanje. Vladika je istaknuo važnost prihvaćanja Božje ljubavi i milosrđa te svjedočenja vlastite vjere u svim okolnostima.

Ukrajinski bogoslovi, posjećuju u pratnji svoga vicerektora oca Mihajla Lesiva našu Domovinu, dolazeći iz strahote rata, a na ukrajinskom jeziku otpjevali su pričesnu i završnu pjesmu.

Njihov je puhački orkestar nakon svete mise izveo impresivan prigodni koncert uz niz ukrajinskih skladbi, a “Moja domovina” koju su izveli kao točku iznenađenja, mnogima je izmamila suzu na oko te podsjetila na važnost zahvalnosti na slobodnoj i suverenoj Domovini.

Druženje smo nastavili u samostanskom blagovalištu. U nadi ponovnog susreta, ukrajinski narod i bogoslove i njihov put preporučamo u vaše molitve.

Cijeli koncert poslušajte na YouTube kanalu Bazilike: