Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Hodočašće na festival mladih u Međugorje 2023.

Ovogodišnji međunarodni Festival mladih održan je u Međugorju po 34. put. Geslo susreta “Evo majke moje i braće moje.” (Mt 12,49) obilježilo je dane na ovom svetom mjestu.

U srijedu, 26. srpnja u jutarnjim satima, grupa mladih hodočasnika krenula je prema Međugorju ispred bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu predvođena župnikom i rektorom, fra Ivanom M. Lotarom. Zagrebačkim hodočasnicima pridružili su se i mladi iz župa sv. Mihovila iz Miholca i župa sv. Petra iz Orehovca predvođeni župnikom vlč. Krunoslavom Detićem. Većini mladih ovo je bio prvi boravak u Međugorju, pa tako i na Festivalu mladih.

Mladi su u cijelosti sudjelovali na programu, ali su tražili i trenutke osobne pobožnosti i tišine, daleko od svojih redovitih obveza i svakodnevice.

Petak je bio posebno intenzivan. Grupa je provela cijelo prijepodne u Majčinom selu, učeći o njihovu apostolatu. Nakon svjedočanstava koja su ondje čuli, fra Ivan je održao katehezu na temu gesla susreta, dotaknuvši pritom teme razlučivanja, svjedočanstva i životnoga poziva pojedinca. Uslijedilo je vrijeme tišine i pustinje te razmatranja na temu Sijača i sjemena. Mnogima je ovo bio prvi susret s osobnim razmatranjem Riječi Božje koji je urodio velikim plodom.

Petak navečer smo proveli u molitvi krunice uz razmatranja na temu osobnog duhovnog ozdravljenja i rasta u otvorenosti Božjim darovima hodočasteći na Brdo ukazanja.

Posebno je bila impresivna meditacija sa svijećama te klanjanje križu.

Posljednjeg dana smo, kao i mnoge druge grupe, svoje molitvene nakane napisali na bijelo platno koje su mladi prinijeli na početku svete mise.

Svakoga dana su se hranili Riječju Božjom, kvalitetnim propovijedima, katehezama i svjedočanstvima ljudi kojima je Gospodin promijenio život zauvijek, pristupali sakramentu ispovijedi te upoznavali mlade iz cijeloga svijeta.

Nova prijateljstva, more milosrđa i milosti, rast u vjeri, ali i mnogo sjemena koje još raste u dubini duše – a plod će donijeti tek u svoje vrijeme – razlozi su da će zagrebačka župa sv. Antuna sa Svetog Duha i u budućnosti organizirati ovo hodočašće.

Prepuni zahvalnosti, vratili su se radosni svojim domovima, bez obzira na gužve u sredini turističke sezone – ni to nije moglo omesti srce otvoreno Gospodinu, predano i mirno.