Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Svetkovina sv. Klare proslavljena u Mikulićima

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predslavio je svečanu euharistiju na svetkovinu sv. Klare Asiške, u petak 11. kolovoza 2023., u samostanskoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina sestara klarisa u Zagrebu.

Fra Ivan Marija Lotar, župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga na čijem se području nalazi samostan klarisa, najprije je pozdravio sve prisutne, čestitao sestrama svetkovinu te izrazio važnost prisutnosti sestara na tom području.

Na početku slavlja, nadbiskup Kutleša izrazio je čast što može prisustvovati slavlju i spomenuti se u svjetlu Božje riječi kreposnog života sv. Klare i zasluga kojima je uresila svetu Crkvu Božju. Kod uvida u život sv. Klare opazio je njezinu djevičansku čistoću i radikalno siromaštvo koje natkriljuje uzvišena poslušnost ponajprije Božjoj riječi. Obrativši se sestrama, naglasio je da su one po nadahnuću sv. Klare posvetile svoj život Bogu da bi u samoći i šutnji kontemplacije prinijele izvrsnu žrtvu hvale, a narod Božji obasjale obilnim plodovima svetosti.

Osvrnuvši se na Evanđelje u kojemu se spominje prispodoba mudrih i ludih djevica, nadbiskup je istaknuo da je ulje ono što razlikuje jedne od drugih, a ne budnost. „Sve su one pozaspale, a razlikuje ih spremnost nastaviti i kada se klone od umora, a ne posvemašnji izostanak sna. Što je onda to ulje u kojemu govori Sveto Evanđelje? To je duboka usmjerenost iščekivanju svoga zaručnika i pogleda k njemu te ostavljanje prostora neizvjesnosti dolaska umjesto postavljanja uvjeta vlastitim očekivanjima. To je potpuna sloboda zaručnica koje su iskusile zaručnikovu ljubav. Zaručnik dolazi kada su snage oslabljene i svojim snagama ne možemo ništa učiniti. Tada smo ogoljeni i ostaje samo ono što zaista jesmo i ono čemu težimo“, naglasio je.

„Ulje se ne može podijeliti, svetinjama se ne može trgovati. Zajedništvo s Bogom ne može biti predmet razmjene i dijeljenja. Sveta Klara je bila mudra djevica, dostojna velikih milosti. Zaputila se zanosno u avanturu evanđeoskog siromaštva po uzoru na sv. Franju koji ju je upoznao s uzvišenom ljepotom Božjega lica u sjeni Kristova križa. U potpunosti svjesna da je poziv dar i odgovornost njezina je duša čeznula za višim darovima“, rekao je nadbiskup Kutleša te je podsjetio na ono što posebno resi Red sv. Klare, a to je pokora. Sve tjeskobe, prezire, siromaštvo, nevolje, napore sv. Klara je zajedno sa svim sestrama smatrala ugodnošću.

Na kraju homilije, mons. Kutleša je pozvao sestre na buđenje svijesti o aktualnosti njihova poziva te o tomu da Božji narod može po njihovoj pokori zadobiti utjehu i plodove milosti, a Crkva zasjati novim sjajem svetosti. Stavio je na srce sestrama potrebe Zagrebačke nadbiskupije, cijele Crkve u Hrvatskoj te svaku preporučio zaštiti Blažene Djevice Marije kao i njihovih utemeljitelja sv. Klare i sv. Franje.

Misu su suslavili ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić, domaći župnik i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskog fra Ivan Marija Lotar, redovnički asistent Federacije sestara klarisa fra Ratko Radišić, gvardijan Samostana Svetoga Duha fra Josip Petonjić i župnik u Sesvetskoj sopnici fra Marinko Baotić koji je vodio trodnevnu duhovnu pripremu uoči svetkovine te ostali svećenici. Uz domaće sestre klarise sudjelovale su i druge redovnice i redovnici te ostali brojni vjernici i hodočasnici.

Na kraju mise, Majka opatica Marija Ivana Dolinar izrazila je zahvalnost svima prisutnima, posebno preuzvišenom ocu nadbiskupu što je uzveličao svojom prisutnošću njihovu svetkovinu. Nakon toga, mons. Kutleša posjetio je sestre u klauzuri gdje su ga radosno dočekale i provele ugodno vrijeme u iskrenom i poticajnom razgovoru. Susret je završen očinskim blagoslovom.

Izvor: IKA

Od srca zahvaljujemo svima koji su doprinijeli organizaciji ovoga svečanoga dana! ?❤️??

Kao što znamo, obnova samostana sestara klarisa je u tijeku. ? Uključimo se koliko možemo ??❤️

Videoprilog na LTV: