Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Putevima slobodne domovine

Subota, 4. studenoga prošla je u ozračju poštovanja, ljubavi i zahvalnosti za žrtvu Branika Domovine, grada Vukovara. Naše dvije Župe hodočastile su u ovaj grad, simbol naše samostalnosti i ljubavi prema Hrvatskoj. Pošli smo u ranim jutarnjim satima. Hodočašće smo započeli posjetom vukovarskoj bolnici gdje nas je srdačno dočekala dr. Zdenka Štimac te nas provela kroz ovo tužno mjesto stradanja. Nakon bolnice posjetili smo Muzej domovinskog rata na Sajmištu uz stručno vodstvo više narednice Tamare Rubčić te se upoznali s važnim činjenicama vezanim uz Vukovar. Po završetku stručnog vodstva, pogledali smo izložbu “Bitka za Vukovar” te vidjeli kako su izgledali srpski koncentracijski logori “Stajićevo” i “Mitrovica”.

Uslijedilo je slobodno vrijeme za ručak, osobni obilazak i prilika za posjet Vukovarskom vodotornju – simbolu hrvatske pobjede i neovisnosti.

Nakon slobodnog vremena, pridružio nam se i naš vodič g. Zoran Hornjak, vukovarski branitelj. Zapalili smo svijeće na Memorijalnom groblju Domovinskog rata gdje smo molili za duše svih ubijenih i nestalih te se upoznali i sa samim grobljem i njegovom poviješću i značenjem.

Uslijedio je posjet spomen-domu “Ovčara” gdje smo pred hangarom izmolili deseticu krunice za sve stradale na tom mjestu te za sve mučitelje i spasenje njihove duše.

Posjetili smo i samo stratište gdje smo uz deseticu krunice odali počast svim žrtvama.

Svoj boravak smo završili u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova gdje nas je srdačno dočekao gvardijan fra Tonio.

Po dolasku u franjevački samostan, pogledali smo dokumentarni film “Vukovarska priča” koji donosi autentične snimke posljednjih dana Siniše Glavaševića.

Uslijedila je sveta misa koju je predslavio fra Ivan M. Lotar, koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost opraštanja, poniznosti, milosrđa, ali i jasnog i nedvosmislenog izricanja povijesne istine, ne zbog produbljivanja međusobnog nerazumijevanja, nego zbog rasta u medusobnom poštovanju.

Zahvalni Bogu na daru života i Domovine, uputili smo se prema Zagrebu. Uz fra Ivana, duhovno vodstvo pružila je i s. Marina Gelo, a na povratku prema Zagrebu, naš splitski hodočasnik g. Pere Eranović, glumac splitskoga HNK, dao je svoje domoljubno i vjerničko svjedočanstvo prisutnima.

Ovo hodočašće je već postala lijepa godišnja tradicija naših Župa, a ujedno označava ulazak u mjesec studeni, mjesec molitve za Vukovar i Domovinu.

O ostalim događanjima bit će obavijesti u danima koji slijede.