Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Antunovi ljljani – znak nade, empatije i caritasa, prvi susret

Caritas, kao pojam kršćanskoga služenja braći i sestrama, na poseban se način očituje u ljubavi i brizi za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Na prvom, listopadskom susretu Antunovih ljiljana u novoj pastorlanoj godini s Ljiljanima, njihovim roditeljima, članovima obitelji i skrbnicima te volonterima razgovarali smo o talentima. Cilj susreta bio je otkriti koje sve talente posjeduju naši Ljiljani, a da nekih nisu ni svjesni. Često su naše misli usmjerene na to što netko ne može, ali ovdje smo bili usmjereni na to što sve Ljiljan može i koje su njegove jake strane. Bog je svakome od nas podario talente, neke možda još uvijek nismo otkrili jer nisu toliko očiti. Osobito je izazovno prepoznati ih kod osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a posebice ako se naglasak u poticanju razvoja nije stavio na osnaživanje i poticanje talenata. Krajnji cilj susreta nije bio samo otkriti talente, već je dugoročni cilj upotreba, njegovanje, razvijanje, usmjeravanje i vrednovanje talenata u okruženju u kojem Ljiljan živi. Osim toga, osvješćivanjem talenata, koje bismo mogli nazvati i darovima, naša zajednica je bogatija, plemenitija i još više raste.

Na drugom susretu Antunovih ljiljana u studenome, prepoznati talenti od prethodnog susreta nastojali su se prikazati – bilo crtežom, bilo pismom, jednom ili dvije riječi – svatko u skladu sa svojim mogućnostima uz podršku naših volontera. Glavna svrha prikazivanja talenata jest sudjelovanje u igrokazu – prikazu živih jaslica po uzoru na svetoga Franju pod nazivom „Poklonstvo kraljeva“, u kojem će svaki Ljiljan darovati svoj talent/talente Isusu. Također, marljivo se radilo i na scenskom dijelu – odnosno kostimografiji. Ljiljani su s volonterima birali kostime za žive jaslice. Za to vrijeme, roditelji i skrbnici Ljiljana su s fra Ivanom imali vrijeme za zajedničku molitvu, svjedočanstva i dijeljenje iskustava. Zajednička želja i motiv susreta je da zajednica očvrsne te da se u suradnji s drugim roditeljima i skrbnicima gradi veliko prijateljstvo koje prate povjerenje i ljubav.

Objavljena je Papina molitvena nakana za prosinac 2023. U videoporuci poziva sve neka mole za osobe s invaliditetom kako bi bile u središtu pažnje naših društava, piše Vatican News.

„Molimo za osobe s invaliditetom kako bi bile u središtu pažnje naših društava te da institucije ponude uključive programe koji pospješuju njihovo aktivno sudjelovanje”, poziva papa Franjo u videoporuci koju je izradila Papina svjetska molitvena mreža.

Osobe s invaliditetom, kaže nadalje Papa, su „među najosjetljivijima među nama”, dodajući kako „neki od njih trpe odbacivanje, ukorijenjeno ili u neznanju ili u predrasudama, što ih onda marginalizira”.

Papa Franjo je stoga pozvao civilne institucije da pokrenu projekte koji će omogućiti „pristup obrazovanju, zapošljavanju i mjestima gdje mogu izraziti svoju kreativnost”.

Uz uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, Papa je rekao da ih treba pratiti velikodušnim srcem. „To znači malo promijeniti naš mentalitet i otvoriti se sposobnostima i talentima ovih ljudi koji su na drugačiji način sposobni, kako u društvu tako i u životu Crkve”, rekao je.

Papa je također pozvao mjesne crkve da rade na povećanom pristupu i uključivanju osoba s invaliditetom da budu sastavni članovi župnog života. „Stvaranje potpuno pristupačne župe ne znači samo uklanjanje fizičkih prepreka”, rekao je. „To također pretpostavlja da prestanemo govoriti o ‘njima’ i počnemo govoriti o ‘nama’”, prenosi Vatican News.

Za sve vas koji se želite uključiti u volontiranje s Antunovim ljiljanima, javite se na mail askfrapriest@gmail.com.

Sljedeći susret predviđen je za 17. prosinca, kada nam – šššš! – dolazi jedan poseban gost s poklonima! Imat ćemo i generalnu probu za žive jaslice i radosno vas čekamo!

Susreti predviđeni za drugi dio godine su: 21. siječnja, 18. veljače, 17. ožujka, 14. travnja, 26. svibnja i 16. lipnja 2024.

fra Ivan M. Lotar, župnik i rektor bazilike svetog Antuna

Fotografije: Le Dori Studio