Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Blagoslov vode

Crkva se uspostavom svojih blagdana najuspješnije suprotstavljala poganskim blagdanima i osobito sudjelovanju kršćana u njihovu slavljenju. Rano je Krist nazvan “Suncem pravde” (Mal 3,20) te se simbolika blagdana apoteoze Sunca uvelike primijenila na Krista. Tako su na Istoku od davnine vjerovali da 6. siječnja (na zimski solsticij) Sunce daje posebnu moć vodama. Običaju da se toga dana uzima voda za religioznu upotrebu, kršćani su dali kršćanski smisao: Krist, Mlado sunce, svojim rođenjem, a osobito krštenjem na Jordanu, posvećuje vodu za naše krštenje. Budući da je Crkva u našim krajevima kroz mnoga stoljeća u dodiru s Istočnom Crkvom, poprimila je taj pobožni običaj i sačuvala ga do danas. 

Na blagoslov vode uoči Bogojavljenja okuplja se uvijek veliko mnoštvo vjernika. Zato je taj obred trebalo obnoviti po načelima konstitucije Drugog vatikanskog koncila “Sacrosanctum concilium”, i uvrstiti u novi Red blagoslova. Ovaj se blagoslov može slaviti i u Misi na mjestu gdje se i inače blagoslivlja voda za škropljenje, prema propisima Rimskog misala. Tada taj obred zamjenjuje pokajnički čin. 

Blagoslovna molitva naglašava povezanost između Isusova krštenja i sakramenta Krštenja:

Svemogući vječni Bože!
Tvoj je Sin krštenjem u Jordanu
posvetio vodu za službu spasenja.
Po škropljenju ove vode blagoslovi svoj narod.
Neka mu ona bude spomen krsne obnove
i otkupljenja svega stvorenoga,
da ustraje u tvojoj milosti,
živi po zakonu tvoga kraljevstva
i postigne život vječni.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Obred blagoslova vode u našoj Bazilici slavio se na večernjoj svetoj misi 5. siječnja, uoči svetkovine Bogojavljenja. Vjernici su imali priliku s našeg krsnog studenca blagoslovljenu vodu ponijeti svojim domovima. Tijekom godine, u našoj Bazilici bačva s blagoslovljenom vodom stoji iza oltarnog prostora i svaki vjernik može u bilo koje vrijeme, a napose nakon svetih misa, naliti blagoslovljene vode i ponijeti ju doma. Do spomenutog prostora dolazak je moguć isključivo kroz kapelicu Svetoga Križa, na vrata desno do kraja.

Budimo dionici Božje milosti koja nam je darovana putem blagoslovina Crkve i redovito škropimo svoj dom i svoju obitelj!