Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Nadbiskup Kutleša predvodio misu proslave svetkovine Gospe Fatimske u samostanu klarisa

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Gospe Fatimske 13. svibnja u samostanskoj crkvi sestara klarisa u Mikulićima. Tom je prigodom sestra Marija Judita od Presvete Euharistije položila prve redovničke zavjete, izvijestile su klarise.

Sve okupljene na početku slavlja pozdravio je provincijal Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić. Na misnom slavlju koncelebrirali su i fra Jure Šarčević, o. Luka Madunić, pavlin koji je vodio trodnevnu pripravu pred svetkovinu, fra Josip Petonjić, fra Vladimir Vidović, fra Tomislav Glavnik, fra Franjo Vuk, fra Ivan Matić, fra Goran Malenica i ostali svećenici, a okupili su se i brojni redovnici, redovnice i vjernici.
U propovijedi nadbiskup je istaknuo važnost poslušnosti te obrazložio Isusovu poslušnost u događaju u kojem Majka Marija traži svog izgubljenog Sina s povrijeđenim osjećajima i srcem punim žalosti te ga nalazi u Hramu nakon tri dana bolnog traženja.

Nadbiskup je naglasio da dječak Isus ne nanosi namjerno bol roditeljima već da u „iskustvu otkrića o vlastitoj osobi nije mogao zamisliti da će njegov ostanak nekome nanijeti bol“. Dječak Isus otkriva vlastiti identitet kroz poslušnost Ocu, istaknuo je nadbiskup Kutleša i dodao da je cijeli Isusov život bio uranjanje u otajstvo sinovstva i vjernost poslanju koje je otkrivao iz svoga jedinstvena odnosa s Ocem. „Isusova svijest da je On Božji sin i da je Bog Njegov Otac otvorila ga je Njegovoj ljudskoj poslušnosti Josipu i Mariji. Budući da je znao tko je, mogao se duboko pokoriti i podložiti“, istaknuo je nadbiskup.

„Drage sestre, ovo je iznimno važno za sve naše odnose. Poslušan, podložan i poučljiv duh ključ je za ispravan duhovni rast. Ohol duh ne može ništa primiti, niti može što darovati. Kada svoje živote podložimo Bogu i stavimo se njemu u službu – kao što će to danas učiniti naša zavjetovanica i kao što ste to učinile vi prije nje – Božja naklonost ostaje na nama i postajemo kadri podložiti se jedni drugima u ljubavi Kristovoj (usp. Ef 5, 21). Jedino nas svijest da smo djeca Božja može staviti u ispravan odnos spram poslušnosti i autoriteta. Poslušnost nije odricanje od slobode koju nam je Bog dao kao razumskim bićima. To je posve slobodna odluka darovati se u svijesti spoznaje da smo ljubljena djeca Božja“, pojasnio je nadbiskup.
Riječi iz Evanđelja „Marija i Josip ne razumješe riječi koju im reče“ ukazuju na Marijin rast u vjeri koja pod križem doživljava svoju puninu. „Plod Marijina života sazrijevao je pod križem…“, istaknuo je nadbiskup riječi sv. Ivana Pavla II. te se osvrnuo na Marijinu poslušnost: „Marija nam pokazuje put prihvaćanja i služenja Riječi Božjoj“, a ona „nas oblikuje i otkriva nas nama samima“.
„Sinovska poslušnost Ocu nije dopustila Isusu da čini ili govori išta drugo osim onoga što mu nalaže Otac”, rekao je mons. Kutleša i nadodao da „Zavjetovana sestra govori: Evo me, mene pošalji. Odaziva se Božjem pozivu što joj donosi puninu Duha svetoga i poticaj da se podloži drugima iz poslušnosti prema Kristu. Svako podvrgavanje volje redovničkom poglavaru kroz zavjet poslušnosti ima smisla ako vjerujemo i ako smo osvjedočeni da je naš život u Božjim rukama, da nam je boraviti u njegovu hramu“, istaknuo je nadbiskup obrativši se novozavjetovanoj sestri Mariji Juditi te je zahvalio Bogu na milosti poziva u Njegovu službu i njenom odazivu.
Na kraju misnog slavlja, Majka opatica Marija Ivana Dolinar zahvalila je nadbiskupu na predvođenju svečanog misnog slavlja i vođenju obreda svetih zavjeta. Majka opatica zahvalila je i voditelju trodnevne priprave fra Luki Maduniću, kao i svim ostalim sudionicima te zboru sv. Klare pod vodstvom Danijela Mašunića.
Nakon svečanog misnog slavlja, nadbiskup je posjetio sestre unutar klauzure samostana gdje je potaknuo i ohrabrio klarise na vjernost zavjetu poslušnosti i ustrajnosti u redovničkom pozivu. Susret je završen očinskim blagoslovom.

Foto: Klarise

Izvor: IKA